Artistieke bezigheden

"Life is art. Art is being creative"

Opleiding aan de kunstacademie

In 1996 begon ik mijn opleiding aan de kunstacademie in Aarschot. Gedurende 2 jaar kreeg ik één avond per week verschillende basistechnieken aangeleerd.
Gaandeweg van tekenen, schilderen, linosnede tot klei bakken.
Tekenen
We leerden tekenen met potlood, pastel, krijt, houtskool en inkt.
De verschillende thema's kwamen aan bod. Perspectief tekenen, model tekenen en het tekenen van allerlei attributen in een ruimte.
Schilderen
We leerden schilderen met plakkaatverf, olieverf en aquarelverf. We leerden werken met verschillende kleuren en lagen op papier, karton, doek en zelfs op zijde.
Linosnede
Linosnede of linoleumsnede is een hoogdruktechniek, waarbij een afbeelding wordt uitgesneden uit een stuk linoleum.
Er werd eerst een tekening op het linoleum gemaakt en waarbij er rekening gehouden wordt dat de afdruk later t.o.v. de tekening op het linoleum in spiegelbeeld zal zijn.
Klei bakken
Eerst werd er geleerd om een object (beeld, dier, kubus, ...) te maken in klei. Nadien werd het bakproces aangeleerd.

De basistechnieken onder de knie. Wat dan?
Na die 2 jaar was het de bedoeling dat je een keuze maakte.
Model tekenen/schilderen, klei bakken, ... je echt gaan specialiseren in een specifieke richting.
Uiteraard begin je dan aan een opleiding van 5 jaar. En dit dan ook gedurende 3 avonden per week. Dit was op dat moment voor mij een te zware inspanning en daarom ben ik er niet aan begonnen. Maar het hield me uiteraard ook niet tegen om af en toe nog eens een (pastel)tekening of oliefverf of aquarel schilderij te maken.

Tablet tekenen

Tegenwoordig zijn er ook modernere tools om je artistiek uit te leven. Zo leerde ik enkele jaren geleden het 'tablet tekenen en schilderen' kennen. Er zijn tal van applicaties die je kan gebruiken en waarbij je mooie tekeningen of schilderijen kan maken. Uiteraard zijn die tekeningen/schilderijen allemaal digitaal. Maar daarom zeker niet minder mooi.

Mijn voorkeur

Alleszins tekenen en schilderen.
Wat? Maakt voor mij niet uit. Alhoewel ik een lichte voorkeur heb voor het menselijk lichaam.
Medium? De laatste tijd grijp ik terug naar de klassieke tools zoals, pastel, olieverf of aquarel. Daar heb je wel wat meer tijd voor nodig dan voor een tekening/schilderij op je tablet.


Werken in olieverf

Werken in aquarel

Werken in pastel

Werken op iPad