2016 - Alpe d Huez

BESCHRIJVING
Bijna jaarlijks keert de Alp terug in de Ronde van Frankrijk. Door deze promotie is het intussen één van de bekendste skistations geworden in Frankrijk. Marco Pantani reed hier ooit, gesterkt door toverdrank, in 36 minuten naar de top. 

Ondanks zijn bekendheid is de Alpe dHuez klim geen killer-klim. De eigenlijke klim start bij de camping Cascade aan de brug. Het zwaarste gedeelte zit hem in de eerste, lange rechte stukken tussen de eerste bochten. Daarna wordt de klim vrij regelmatig (het is dan ook een weg naar een skistation waar veel verkeer moet over passeren, ook en vooral in de winter). Maar ook in de zomer kan het er vrij druk zijn.

Alpe d’Huez wordt ook wel eens de Hollandse berg genoemd. Dit heeft vooral te maken met de talrijke Nederlanders die een Tourrit wisten te winnen op de Alp (8 overwinningen in totaal totnogtoe, door Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Peter Winnen, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse). 

Bij elke doortocht van de Ronde van Frankrijk staat een Hollands legioen de renners op te wachten in de befaamde bocht 7, ook wel de Nederlandse (of Oranje) bocht genaamd. Ook tijdens het jaarlijks wielerevenement Alpe d'HuZes in juni, ten voordele van het onderzoek naar kanker, vinden vele Nederlanders hun weg naar de top. 

Elk van de 21 haarspeldbochten van de klim is genoemd naar één (soms twee) van de ritwinnaars, afhankelijk van waar ze hun ultieme aanval plaatsten. Je kan alle bochten van de Alpe d’Huez bekijken op de YouTube-pagina van climbbybike. De Alpe d'Huez ligt in Rhone-Alpes. Deze klim maakt deel uit van de Alpen. Vanaf Bourg d'Oisans is de Alpe d'Huez 13.2 km lang. Over deze afstand overbrug je 1071 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 8.1 %. De maximale hellingsgraad is 13 %.

LAND
Frankrijk

Beklimming vanuit: Bourg d'Oisans
Profiel
Gemiddeld: 8.1 %
Afstand: 13.2 km
Hoogte start: 744 m
Hoogte to: 1815 m
Hoogteverschil: 1071 m
Maximum:13 %
Druk op de foto om terug te gaan

Geen foto's beschikbaar.
×