2020 - Cauberg

BESCHRIJVING
Als Nederlanders het over een beklimming in eigen land hebben, dan gaat het bijna altijd over de Cauberg. Deze ‘berg’ is wereldberoemd geworden als finish van de Amstel Gold Race. Ook was de Cauberg meerdere keren de finale van het WK.

Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Cauberg helemaal niet de moeilijkste beklimming in Zuid-Limburg, het is eigenlijk niets meer dan een 'middenmotor'. De klim is niet al te lang en echt steil is de klim nou ook weer niet. Maar dat is natuurlijk wel vaker zo met legendarische beklimmingen. Hoe dan ook, de Cauberg is de must voor veel wielrenners. Iedereen wil hem graag volop opknallen. Maar daar is hij voor velen net iets te lang voor. Of misschien wel veel te lang.

De start van de Cauberg is niet te missen. De meeste wielrenners komen al dalend via de Daalhemmerweg op de gezellige, maar drukke T-splitsing. Hier kun je nog even je spierballen showen aan de mensen op de terrasjes, want hierna begint het meteen goed. Beter gezegd; goed steil. Hier rijden ook nog veel auto’s, maar het fietspad is breed en goed.

De weg draait eerst lichtjes naar rechts langs het kerkhof en daarna naar links. Als hier de benen nog goed voelen, dan kun je aan een krachtige demarrage denken. Voor de wielrenners die weg wil springen, doe dit net voor het viaduct, de weg wordt hier langzaam minder steil. Als je vrienden ‘kapot’ zitten kun je ze hier makkelijk afschudden… Want als je er doorheen zit zijn deze laatste meters een ware martelgang.

LAND
Nederland

Beklimming vanuit: Valkenburg
Profiel
Gemiddeld: 5.5 %
Afstand: 1.2 km
Hoogte start: 74 m
Hoogte top: 69 m
Hoogteverschil: 314 m
Maximum: 11.8 %
Druk op de foto om terug te gaan

Geen foto's beschikbaar.
×