2022 - Col Du Platzerwasel

BESCHRIJVING
Op de één of andere manier roept de naam Platzerwasel bij veel mensen geen romantisch gevoel op. En laten we eerlijk zijn, de Col de Platzerwasel is ook geen lieverdje. De beklimming is constant, maar heeft net die steilheid die enorme verschillen tussen jou en je fietsvrienden kunnen opleveren.

De beklimming start op de weg tussen de dorpjes Metzeral en Sondernach, maar is tot het laatstgenoemde dorp weinig spannend. Daarom ligt de officiele start in Sondernach. Volg hier de D10 in de richting van de Route des Crêtes. Al vrij snel word het stijgingspercentage van de 9% ingezet. De brede en goed geasfalteerde weg weg kronkelt middels een aantal mooie hairpins naar boven. De Platzerwasel is daarom ook een geliefde afdaling, niet overigens niet geheel ongevaarlijk is.

Wie zich goed voelt kan een mooie demarrage plaatsen bij de afslag richting Schepfenried (blijf hier de weg met de bocht mee naar links volgen). Het is hier net even wat makkelijker, maar de top is nog ruim twee kilometer verder. Je zal niet de eerste zijn die hier net voor de top wordt teruggegrepen. Na de top volgt een korte afdaling waarna verder geklommen kan worden richting le Markstein.

LAND
Frankrijk

Beklimming vanuit: Munster
Profiel
Gemiddeld: 4,8 %
Afstand: 16,2 km
Hoogte start: 374 m
Hoogte top: 1155m
Hoogteverschil: 781 m
Maximum: 9,6 %