2019 - Col du Galibier

BESCHRIJVING
De Col du Galibier is alleen te bereiken vanaf Valloire wanneer je al de Col du Télégraphe hebt bedwongen en dat maakt de bergpas tot één van de zwaarste Alpencols.

De 2645 hoge pas verbindt de Maurienne met de Briançonnais. Vanhieruit heb je een prachtig zicht op La Meije en het Massif du Pelvoux. De weg is normaliter open van 15 juni tot 15 oktober (tot Bonnenuit en Lautaret het ganse jaar) en heeft enkele onverlichte tunnels. Deze noordzijde vanuit Valloire heeft een stijging tot 12%. 

De Galibier is één van de supercols in Frankrijk en uit de Tour, waarin de Galibier bijna jaarlijks wordt beklommen. En niet ten onrechte. De Galibier is zowel qua hoogte, stijgingspercentage als omgeving een topper. De Galibier start in principe in Valloire, al dien je vanuit de oostzijde vanaf St Michel-de-Maurienne eerst de Col de Télégraphe te beklimmen. 

Indien je de korte afdaling van de Télégraphe naar Valloire niet meerekent, overbrug je over een afstand van een goeie 30 kilometer 2089 hoogtemeters. Volgens de climbbybike-index zou dit neerkomen op een score van ca. 205, wat de Galibier één van de zwaarste cols van Frankrijk zou maken. 

Daar waar de Col de Télégraphe vooral in het bos wordt beklommen, opent het landschap zich eens je vanaf Valloire de D902 naar het zuiden oprijdt. Aanvankelijk zijn de stijgingspercentages overigens best doenbaar en kan je genieten van de prachtige omgeving. Eens Plan Lachat bereikt wordt het echter echt serieus. Je bevindt je nu op 2000 meter hoogte en ademen wodt al iets lastiger. De col toont nu zijn ware gelaat en gaat niet meer onder de 8%. Het is vechten tegen de wind en tegen de woeste, maar prachtige omgeving. Een kilometer voor de top kan je via de tunnel de andere zijde bereiken, maar de rechtgeaarde klimmer rijdt linksop om de echte bergkam te bereiken en te genieten van het prachtige uitzicht dat je echt wel verdiend hebt. Als die top tenminste open is. Prachtige col en net als de Mont Ventoux een must-do voor iedereen die van klimmen houdt. De Col du Galibier ligt in Rhone-Alpes. Deze klim maakt deel uit van de Alpen. Vanaf Valloire is de Col du Galibier 18.1 km lang. Over deze afstand overbrug je 1245 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 6.9 %. De maximale hellingsgraad is 12 %.

LAND
Frankrijk

Beklimming vanuit: Valloire
Profiel
Gemiddeld: 6.9 %
Afstand: 18.1 km
Hoogte start: 1401 m
Hoogte top: 2646 m
Hoogteverschil: 1245 m
Maximum:12 %
Druk op de foto om terug te gaan

Druk op de foto om terug te gaan

cfl2019_01.jpg

Druk op de foto om terug te gaan

cfl2019_02.jpg

Druk op de foto om terug te gaan

cfl2019_03.jpg

Druk op de foto om terug te gaan

cfl2019_04.jpg

Druk op de foto om terug te gaan

cfl2019_05.jpg

Druk op de foto om terug te gaan

cfl2019_06.jpg

Druk op de foto om terug te gaan

cfl2019_07.jpg

×