2019 - Cote de la Haussiere

BESCHRIJVING
Cote de la Haussiere is de moeilijkste beklimming van de Benelux! Deze variant combineerd 3 beklimmingen met 2 korte afdalingen en overbrugt daarme ruim 300 hoogtemeters. Deze bij veel wielrenners onbekende moordmachine zorgt er met een gemiddeld stijgingspercentage van 7% over een 4 kilometer voor dat je benen goed vol zuur zullen lopen. Een onbekend monster van formaat.

Er zijn diverse routes voor de Haussiere. Deze zijn ook allemaal bewegwijzerd. Dat maakt het geheel er niet makkelijker op. Natuurlijk kiezen wij voor de zwaartste versie. Gelukkig is deze simpel, qua oriëntatie in ieder geval, pak rechts voor de kerk het steile straatje met mooie nieuw asfalt. Officiëel bestaat deze beklimming uit twee gedeeltes; Parc a Gibier, met het slot van de Cote de la Haussiere Sud. Tussenin zit een kort stuk dalend weg, die te kort is om de benen rust te geven. Vandaar dopen wij deze beklimming tot de zwaarste variant.

Het venijn zit hem hier in het begin. Een kilometer lang kom je niet onder de 10% uit. Het laatste stuk is zelfs niet minder dan 20% steil. Een enorm kerkhof langs de Rue Gohette zorgt voor de extra druppel. Afstappen voelt nergens ongemakkelijker. Gelukkig geeft de weg na nog een zeer zwaar stuk wat in steilheid prijs en na een kilometer gaat het zelfs even naar beneden. Heerlijk de benen even stil houden.

Zodra een andere weggetje zich sammenvoegt met de weg naar boven staat de top aangeven op een bordje: "Col de Haussire 1,3 km". Ook deze laatste ruime kilometer krijg je niet kado. Meteen klim je weer tegen percentages rond de 14%. Slechts heel langzaam wordt het iets makkelijker. De top wordt duidelijk aangegeven door een bord waarop trots wordt vermeld dat dit de moeilijkste beklimming van België is. Alsof je benen dat al niet duidelijkheid hadden gemaakt.

LAND
Belgie

Beklimming vanuit: La Roche en Ardenne
Profiel
Gemiddeld: 6.9 %
Afstand: 4.0 km
Hoogte start: 220 m
Hoogte top: 498 m
Hoogteverschil: 314 m
Maximum: 16.0 %
Druk op de foto om terug te gaan

Geen foto's beschikbaar.
×