2020 - Eyserbos

BESCHRIJVING
Dit is de absolute tranentrekker van Zuid-Limburg. Deze beklimming is nog geen kilometer lang, maar er zijn maar weinig fietsers die geen angst hebben voor deze schurk! Het recept? Deze beklimming begint al pittig, maar het wordt alleen maar steiler en steiler. Wie voor de beklimming van de Eyserbosweg de Kruisberg heeft bedwongen heeft tijdens de afdaling de Eyserbosweg al in volle glorie kunnen bestuderen. Als je hier niet stil van wordt, dan weten wij het ook niet meer.

Het klimgeweld start in het dorpje Eys. Direct wordt duidelijk dat met deze beklimming niet valt te spotten. Je kunt een groot gedeelte van de klim recht voor je zien liggen. De kunst is om in het eerste stuk zo rustig mogelijk te blijven. Net voordat je het bos ingaat begint namelijk het echte vuurwerk. Michael Boogerd verwees altijd naar de dode knotwilg aan de linkerkant van de weg. Als je hier nog goed zit, moet je gaan! Na honderd meter heb je, als gewone sterveling, waarschijnlijk al spijt als haar op je hoofd. De stijgingspercentages zijn vreselijk. Met toertochten staan de mindere goden hier dwars op de weg met de voeten op de grond.

De weg buigt slechts iets naar rechts en naar links, toch geeft deze weg het gevoel dat je door een vertraagde achtbaan bent gereden. Als je eindelijk de grote zendmast aan je linkerhand hebt, dan ben je er. Nu hopen dat je fietsmaatjes even rustig aandoen, dan heb je de tijd om je benen weer in het gareel te krijgen. Bovenaan schuin linksaanhouden richting Elkenrade voor diverse beklimmingen zoals de Fromberg.

LAND
Nederland

Beklimming vanuit: Eys
Profiel
Gemiddeld: 10 %
Afstand: 0.9 km
Hoogte start: 110 m
Hoogte top: 193 m
Hoogteverschil: 83 m
Maximum: 17.6 %