2014 - Koppenberg

BESCHRIJVING
De Koppenberg is een absoluut wielermonument waarover boeken volgeschreven kunnen worden. Met stukken met ruim 20% is dit de meest explosieve beklimming met de aller-slechtste kasseien in de Vlaamse Ardennen. Een grote zwijnenstal dus, puur genieten!

Pas in 1976 werd de bult van Melden het eerst opgenomen in de Ronde van Vlaanderen, maar tussentijds vele jaren uitgesloten door de gevaarlijke staat van het wegdek. Meerdere keren moesten de kasseien volledig opnieuw gelegd worden.

De start van de beklimming is makkelijk te vinden bij het dorpje Melden. De beklimming staat op veel plekken aangegeven met borden, of volg Zulzeke bij het ontbreken van preciezere borden. Bij het uitrijden van het dorpje wordt het meteen duidelijk. In de verte lopen de kasseien zichtbaar enorm steil rechtdoor de heuvel op. Hoe de snelheid er goed in, want stilvallen wil je niet op dit slachtveld. Staan is ook geen optie, want zonder grip is het direct gebeurd.

Dan volgen de zwaarste 400 meter. De smalle kasseienstrook lijkt weg te zinken in het landschap, samen met je moraal. Een kleine slinger in de weg doet je realiseren hoe vreselijk steil het hier is. Pas bij het bereiken van de huizen is het ineens over. De weg is hier geasfalteerd en stijgt nog maar een beetje. Aan de rechterkant heb je een prachtig vergezicht. Na een klein stukje bergaf is het nog 300 meter makkelijk klimmen. Bij de bosrand ben je op de top.

LAND
Belgie

Beklimming vanuit: Melden
Profiel
Gemiddeld: 11.1 %
Afstand: 0.6 km
Hoogte start: 12 m
Hoogte top: 75 m
Hoogteverschil: 63 m
Maximum: 20.8 %
Druk op de foto om terug te gaan

Voor beklimming Koppenberg in het jaar 2014 werden geen Strava gegevens gevonden
Geen foto's beschikbaar.
×