2014 - Paterberg

BESCHRIJVING
Vlakbij Kwaremont ligt de ultrakorte, maar supersteile beklimming over kasseien van de Patersberg. Een beklimming van nog geen 400 meter lang, maar volgens experts toch één van de moeilijkste beklimmingen van Vlaanderen. Hoe kan dat? Simpel, mix een kasseienstrook met met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 14%! Toen de betonplaten in 1986 werden vervangen door kasseien, werd de Patersberg direct opgenomen in de Ronde van Vlaanderen.

De start van de beklimming is moeilijk te vinden. Pak in Kwaremont aan het einde van het plein de Kreuzelingsstraat (halverwege de Oude Kwaremont). Daal deze weg volledig af tot de t-splitsing en sla rechtsaf. De kasseien van de Paterberg beginnen na 300 meter aan de linkerkant.

De beklimming wordt direct stevig ingezet, maar na de flauwe bocht naar rechts beginnen de eerste renners al te kraken, gelukkig liggen de kasseien er prachtig bij. In de verte zie je de top liggen, maar de smalle kasseienstrook lijkt loodrecht omhoog te gaan. Wie snelheid verliest zal keihard worden afgestraft door de kasseien. De echte helden kijken even achterom om te kijken wat ze de afgelopen seconden hebben gepresteerd.

Op driekwart van de beklimming tikt de wijzer even de 20%, om daarna in de laatste meters richting de dwarsweg eindelijk wat in steilheid prijs te geven. Maar het blijft steil en behoorlijk pittig, je hebt pas echt gewonnen als je helemaal boven bent...

LAND
Belgie

Beklimming vanuit: Kwaremont
Profiel
Gemiddeld: 13.7 %
Afstand: 0.4 km
Hoogte start: 31 m
Hoogte top: 78 m
Hoogteverschil: 47 m
Maximum: 18.5 %
Druk op de foto om terug te gaan

Voor beklimming Paterberg in het jaar 2014 werden geen Strava gegevens gevonden
Geen foto's beschikbaar.
×