Fietsen (is een echte passie geworden)
Iedereen leert van kinds af, fietsen. We fietsen naar school, de bakker, de winkel, ... Kortom, de fiets is niet meer weg te denken in ons leven. Op een bepaalde leeftijd beginnen mensen de fiets te gebruiken voor hun werk of voor hun hobby. Voor sommige mensen is dat op vroegere leeftijd en voor sommige mensen is dat op een latere leeftijd.
Voor mij is het fietsen begonnen wanneer ik met mijn voetbalactiviteiten op 30-jarige leeftijd ben gestopt. De eerste degelijke fiets die destijds heb aangekocht, was een SCOTT mountainbike. Toen ging ik met enkele vrienden elk weekend de MTB ritten rijden die er in Vlaanderen en Wallonië werden georganiseerd.
Na (bijna) alle veldwegen en bospaden te hebben doorkruist, werd het tijd om de mogelijkheden op de weg te gaan ontdekken. Ik sloot me aan bij een fietsclub in de gemeente. De Schoonderbuukse trappers. Tot vandaag ben ik nog steeds lid van deze club.
Wanneer je al meer dan 10 jaar op de weg fietst, dan begin je de meeste routes of parcours wel te kennen en begin je meer en meer andere nieuwigheden te ontdekken. Je begint zelf ritten uit te stippelen of grotere ritten (Classics) te rijden.
Zo heb ik in 2009 mijn eerste echte avontuur mogen beleven. De beklimming van de Mont Ventoux. Ik had me ingeschreven via de SPORTA organisatie. Sindsdien ben ik door de klimmicrobe gebeten ...
Vanaf toen ben ik wel elk jaar een colleke (of meer) gaan oprijden. Beklimmingen in de Ardennen, Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, ... Meestal deed ik die beklimmingen ook in het kader van een goed doel.
Goede doelen
De afgelopen (10) jaren fietste ik elk jaar voor één of meerdere goede doelen zoals bijvoorbeeld:
- de strijd tegen Astma en Mucoviscidose
- de strijd tegen diabetes
- mensen met een fysieke beperking terug leren stappen
- ALS
- ...
via organisaties zoals: Climbing For Life, Mon Ventoux (via Sporta), Proximus Cycling Challenge, Lolands, ...
In 2019 werd mijn directe omgeving hard getroffen door de verschrikkelijke ziekte; borst- long- en nierkanker werden vastgesteld bij mijn dierbaren. Dit heeft mij ertoe aangezet om een tandje bij te steken en zelf een actie op te zetten om de strijd tegen kanker extra te ondersteunen en mij in te zetten voor Kom op tegen Kanker en think pink.
In augustus 2020 ondernam ik een 12-daagse fietstocht naar Lourdes om zo veel mogeijk fondsen te werven voor mijn projecten bij Kom op tegen Kanker en think pink.In 12 dagen naar Lourdes met de fiets
Op 1 augustus 2020 vertrok ik met mijn Specialized Roubaix fiets richting Lourdes.
Ik heb de pelgrimstocht in 12 dagen afgelegd.
Dat betekende elke dag een afstand van ongeveer 120 km. (Sommige ritten waren al iets langer dan de anderen.)
De 12 ritten kan je terugvinden op 'routes' pagina.
Ik maakte ook van elke dag een kort verslag en hier en daar nam ik enkele foto's. Zo kon iedereen op de hoogte blijven van dit fietsavontuur.
De verslagen kan je terugvinden op de 'verslag' pagina.
De reis
Dag 1 Schoonderbuken - Givet (125 km)
Dag 2 Givet - Reims (155 km)
Dag 3 Reims - Noyen-sur-Seine (140 km)
Dag 4 Noyen-sur-seine - Montargis (88 km)
Dag 5 Montargis - Chambord (110 km)
Dag 6 Chambord - Chatillon-sur-Indre (109 km)
Dag 7 Chatillon-sur-Indre - Confolens (135 km)
Dag 8 Confolens - Chateauneuf-sur-Charente (107 km)
Dag 9 Chateauneuf-sur-Charente - Saint-Emilion (102 km)
Dag 10 Saint-Emilion - Captieux (93 km)
Dag 11 Captieux - Ségos (110 km)
Dag 12 Ségos - Lourdes (75 km)
E-boek
Met de fiets naar Lourdes fietsen, was zeker een unieke ervaring. Ik heb me nadien thuis achter mijn laptop gezet en ik heb die unieke ervaring dan ook op (digitaal) papier gezet.
Het is uiteindelijk een digitaal boek van 60 bladzijde geworden.
Het boek bevat oa. heel wat informatie over de 12 etappes, de voorbereidingen, een roadmap, nuttige weetjes, de verblijfplaatsen en ook een beetje historiek over verschillende plaatsen. En uiteraard heel wat foto's.
Het boek kan aangekocht worden voor € 5. De GPX-bestanden van de 12 ritten worden ook ter beschikking gesteld. De opbrengst van het digitaal boek gaat volledig naar Kom op tegen Kanker en think pink zodat we blijven strijd tegen kanker blijven ondersteunen.
Indien je geïnteresseerd bent in het digitaal boek dan kan je een mailtje sturen naar Ronny Vos zodat we de nodige verdere stappen kunnen ondernemen.
Foto's
Tijdens de prelgrimstocht ben ik heel vaak gestopt om enkele foto's te nemen. Gedurende die 12 dagen heb ik toch meer dan 400 foto's genomen.
Dit is alvast een link naar het groot deel van de foto's.
Beklimmingen in Frankrijk
Frankrijk is het fietsland bij uitstek. Iedereen kent wel één of andere col die kan opgereden worden. In Frankrijk is er geen tekort aan moeilijke en zware cols, maar naast het zware werk zijn er ook eenvoudigere en landelijkere wegen. Kortom voor elke wielrenner wat wils.
Zo zijn verschillende regio's waar je kan gaan klimmen. De Franse Ardennen, de Vogezen, de Jura, de Franse Alpen, het Centraal Massief, de Provence en Cöte d'Azur en zeker niet te vergeten, de Franse Pyreneeën.
Hieronder een overzicht van alle beklimmingen in Frankrijk die ik de afgelopen jaren heb gedaan.
Beklimmingen in Italië
Italië is OOK een fietsland bij uitstek. Hier komen de klimspecialisten ECHT aan hun trekken. Iedereen die in Italië gefietst heeft, weet dat de steiltes er niet om liegen. Lange wegen met gemiddeldes over de 10% zijn geen uitzondering. De meeste beklimmingen liggen uiteraard in de Italiaanse Alpen. Een onderdeel van de Italiaanse Alpen zijn de Dolomieten. De Dolomieten zijn een bergketen, die deel uitmaakt van de Zuidelijke Kalkalpen.
Hieronder een overzicht van alle beklimmingen in Italië die ik de afgelopen jaren heb gedaan.
Beklimmingen in België
In eerste instantie hoef je niet naar het buitenland te gaan om een berg op te rijden en hoogtemeters te verzamelen.
De Ardennen, de plek waar je echt kunt klimmen in de België. Rondom plaatsen als Spa, Trois-Ponts en Malmedy vind je beklimmingen die niet zijn te vergelijken met andere klimmen in België. Ze zijn vaak behoorlijk wat langer en steiler. Zo zijn er een aantal klimmen die over een langere afstand rond de 20% stijgen.
Maar er zijn uiteraard ook beklimmingen die minder stijl zijn. Voor elk type klimmers is hier iets te vinden.
Je kan ook in Vlaanderen of de Vlaamse Ardennen je gading vinden. Verwacht geen enorme hoogteverschillen, de hoogtes variëren. Je moet dus heel wat klimmetjes pakken om aan flinke hoogteverschillen te komen. Mooi glooiend landschap met fantastische vergezichten kom je zeker tegen. Qua fietsen is het duidelijk korter maar het kan wel even steil, of steiler zijn.
Hieronder een overzicht van alle beklimmingen in België die ik de afgelopen jaren heb gedaan.
Beklimmingen in Nederland
Nederland een klimland? Nee toch? Of wel, want wie goed zoekt kan heel wat hoogtemeters op een dag maken op de Nederlandse heuvels en pukkels. Natuurlijk is Nederland vlak en is de grootste tegenstander van wielrenners de wind. Maar ook voor klimmende wielrenners is er in Nederland aardig wat te vinden.
Hieronder een overzicht van alle beklimmingen in Nederland die ik de afgelopen jaren heb gedaan.